AN WYCIECZKI
1. DZIEŃ.
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot na wyspę Sal. Transfer do hotelu w SANTA MARIA. Zakwaterowanie, kolacja, nocleg.
2. DZIEŃ.
Śniadanie. Czas wolny - wypoczynek na plaży. Nocleg.
3. DZIEŃ.
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Przelot na wyspę São Vicente. Wycieczka objazdowa po wyspie z przerwą na obiad. Trasa rozpoczyna się w CALHAU, wiosce rybackiej z piękną piaszczystą plażą, skąd w pogodny dzień można dostrzec wyspę Santa Luzia. Pierwszym przystankiem na trasie jest PRAIA GRANDE z pięknymi piaszczystymi plażami. Przejazd do BAIA DAS GATAS, miejscowości znanej z międzynarodowego festiwalu muzyki. Dalej trasa prowadzi na MONTE VERDE - wjazd na najwyższy szczyt wyspy z pięknymi widokami na wyspę Santo Antão. Przejazd do hotelu w Mindelo, zakwaterowanie w hotelu, nocleg.
4. DZIEŃ.
Śniadanie. Czas wolny. MINDELO - kosmopolityczna, dynamicznie rozwijająca się kulturowa stolica archipelagu Wysp Zielonego Przylądka. Szerokie ulice, brukowane place i piękna architektura kolonialna zachęcają do wędrówki po centrum miasta. Czas wolny - wypoczynek na plaży. Nocleg.
5. DZIEŃ.
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Transfer do portu, rejs promem na wyspę Santo Antão (ok. 1 godz.). Z pokładu można podziwiać piękny widok na wyspę São Vicente. Przejazd do RIBEIRA GRANDE. Prowadząca tam droga wije się wśród gór i urwisk, osiągając niekiedy poziom chmur. Podróż obfituje w piękne widoki, trasa jest jedną z największych atrakcji na wyspie i uważa się ją za jedną z najpiękniejszych dróg świata. Spacer po polach uprawnych znajdujących się we wnętrzu KRATERU COVA. Transfer do Chá do Mato. Spacer po kanionach o widowiskowych formach skalnych. Przejazd do FIGUEIRAL, miejscowości leżącej w najszerszym wąwozie na wyspie, otoczonej polami bananów i plantacjami trzciny cukrowej. Przerwa na obiad na farmie. Danie główne to catchupa, narodowa potrawa Cabo Verde na bazie kukurydzy, warzyw i mięsa lub ryby. W przygotowaniu potrawy biorą udział także uczestnicy wyprawy, więc jest to jednocześnie fantastyczna lekcja gotowania. Dalej spacer do Chá das Pedras. Trasa prowadzi przez małe osady położone wśród malowniczych wzgórz i pól trzciny cukrowej. Całkowity czas przejścia: ok. 2 godz., trasa łatwa. Przejazd do hotelu w PONTA DO SOL, najbardziej wysuniętym na północ miejscu archipelagu Wysp Zielonego Przylądka. Zakwaterowanie, czas wolny. Fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): wyjście do malowniczo położonej restauracji Por de Sol Arte. Kolacja przy muzyce na żywo. Powrót do hotelu, nocleg.
6. DZIEŃ.
Śniadanie. Transfer do FONTAINHAS - uroczego miasteczka położonego na stoku góry o tej samej nazwie. Tarasy pól uprawnych na zboczach góry przypominają fontanny spływające kaskadami wody. Spacer po miasteczku. Transfer do CRUZINHA DA GARÇA, wioski rybackiej. Obiad w formie pikniku tuż przy plaży. Fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): piesza wędrówka z Fontainhas do Cruzinha. Trasa wiedzie kamienistą dróżką wzdłuż pofałdowanego wybrzeża, będącą niegdyś jedynym lądowym połączeniem między tymi miejscowościami. Czas przejścia ok. 4 godz., trasa średnia. Spotkanie z grupą w miejscu pikniku. Daniem głównym są ryby z grilla, przygotowane przy udziale uczestników wyprawy. Wypoczynek na plaży i kąpiel w oceanie. Powrót do hotelu, czas wolny, nocleg.
7. DZIEŃ.
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Przejazd do VILA DAS POMBAS - miejscowości wyznaczającej początek doliny Paul. Spacer po wąwozie RIBEIRA DO PAUL słynącym z uprawy trzciny cukrowej, drzew chlebowych i bananowców oraz produkcji lokalnego alkoholu - grogu. Wizyta w destylarni połączona z degustacją grogu. Transfer do Cabo da Ribeira i spacer doliną rolniczą wśród malowniczych pól uprawnych. Transfer do Chá de João Vaz. Obiad na farmie produkującej ekoprodukty. Degustacja lokalnych produktów z możliwością zakupu. Całkowity czas przejścia: ok. 3 godz., trasa średnio łatwa (możliwość transferu). Po obiedzie przejazd do Porto Novo drogą wzdłuż wschodniego wybrzeża. Zakwaterowanie w hotelu. Czas wolny, nocleg.
8. DZIEŃ.
Śniadanie. Czas wolny lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): wycieczka jeepami (lub busami) po zachodniej stronie wyspy, dzikiej i mało znanej. Przejazd do RIBEIRA DAS PATAS z wielkim kraterem wulkanicznym i ciekawymi formami skalnymi o fantazyjnych kształtach i nielicznymi wyspami zieleni. Przejście do RIBEIRA ALTO MIRA - wąwozu i wsi o tej samej nazwie. Obiad na farmie, okazja do poznania codziennego życia wyspy. Przejście do RIBEIRA DA CRUZ i NORTE z niespotykanym krajobrazem księżycowym. Spacer u podnóża góry Tope de Coroa - najwyższego szczytu na wyspie. Całkowity czas przejścia: ok. 1 godz., trasa łatwa. Powrót do hotelu, nocleg.
9. DZIEŃ.
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Transfer na przystań promową. Promowanie na wyspę São Vicente do Mindelo. Czas wolny. Transfer na lotnisko i przelot na wyspę Sal. Zakwaterowanie w hotelu w Santa Maria. Wyjście na kolację do lokalnej restauracji. Powrót do hotelu, nocleg.
10. DZIEŃ.
Śniadanie. Czas wolny - wypoczynek na plaży. Nocleg.
11. DZIEŃ.
Śniadanie. Czas wolny lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): wycieczka po wyspie Sal. Przejazd do PEDRA DE LUME - malowniczych salin-zbiorników, gdzie przez odparowywanie wody morskiej pozyskuje się sól. Dla chętnych kąpiel w salinach. Przejazd przez Terra Boa, żyzną krainę znaną ze zjawisk fatamorgany. Krótki odpoczynek nad naturalnym, słonym basenem BURACONA, gdzie można zaobserwować zjawisko „magiczne oko” tworzone grą światła i wody. Powrót do hotelu. Czas wolny, nocleg.
12. DZIEŃ.
Śniadanie. Czas wolny. Transfer na lotnisko i przelot do Polski.
Świadczenia: 11 noclegów w hotelach**/***: 5 na wyspie Sal, 4 na wyspie Santo Antão, 2 na wyspie São Vicente; 2-os. pokoje z łazienkami • wyżywienie (serwowane) i degustacje zgodnie z programem • przelot: Warszawa-Sal-Warszawa • transfery, promowanie: São Vicente-Santo Antão-São Vicente • opieka pilota • ubezpieczenie KL i NW
Uwagi:
- Obowiązkowa opłata za wizę: 150 PLN.
- Obowiązkowa opłata za przeloty wewnętrzne: Sal-São Vicente-Sal: ok. 180 EUR (ceny biletów lotniczych mogą ulec zmianie).
- Obowiązkowa opłata klimatyczna: 22 EUR/os.
- Bilety wstępu, degustacje i inne: ok. 25 EUR.
- Opłata fakultatywna: wycieczka objazdowa po wyspie Sal: ok. 45 EUR; dodatkowy trekking z Fontainhas do Cruzinha: ok. 80 EUR/grupa; kolacja z muzyką w Ponta do Sol: ok. 25 EUR; objazd po Santo Antao: ok. 40 EUR; przy wycieczkach objazdowych wymagane min. 6 osób.
- Zalecane buty do trekkingu (do kostki) lub obuwie sportowe z twardą podeszwą. Podczas objazdu wyspy Santo Antao zaleca się zabrać ze sobą bluzę, czapkę lub opaskę na uszy.