Program
Dzień 1
Wyjazd z Polski. Przejazd przez Czechy i Austrię, późnym wieczorem zakwaterowanie i nocleg w hotelu w okolicach Udine (w tym dniu nie ma kolacji w hotelu). Po drodze planowane są krótkie postoje. (Trasa ok. 950 km)
Dzień 2
Po śniadaniu przejazd do Bolonii, stolicy regionu Emilia - Romania, miasta arkad i krużganków. Zwiedzanie historycznego centrum miasta: Piazza Maggiore, Piazza del Nettuno, bazylika San Petronio, katedra san Pietro oraz Piazza di Ravegnata ze słynnymi wieżami. Następnie przejazd do hotelu w Montecatini Terme, nocleg. (Trasa ok. 390 km)
Dzień 3
Po śniadaniu przejazd do Florencji. Zwiedzanie miasta zaczniemy od Kościoła Św. Krzyża z nagrobkami sławnych Florentyńczyków, Placu Ratuszowego, malowniczego Mostu Złotników oraz Katedry Santa Maria del Fiore, przykrytej wspaniałą kopułą o średnicy prawie 50 metrów i najstarszego budynku miasta, czyli Baptysterium, do którego prowadzą słynne Rajskie Wrota. Następnie czas wolny. Powrót do hotelu i nocleg. (Trasa ok. 100 km)
Dzień 4
Po śniadaniu przejazd do Pizy, urokliwego miasta przeżywającego rozkwit w średniowieczu. W programie zwiedzanie: Campo dei Miracoli (czyli Pola Cudów) z katedrą o przepięknej wielopoziomowej fasadzie, koliste Baptysterium oraz słynna Krzywa Wieża (oglądana
z zewnątrz), czyli dawna katedralna dzwonnica, budowana przez prawie dwieście lat.
Po południu przejazd do Lukki miasta Pucciniego. Zwiedzanie centrum historycznego gdzie znajduje się m.in. rynek wybudowany na ruinach dawnego amfiteatru rzymskiego. Powrót do hotelu i nocleg. (Trasa ok. 100 km)
Dzień 5
Po śniadaniu przejazd do Volterry miasta założonego przez Etrusków. Zwiedzanie muzeum związanego z życiem i historią tego tajemniczego ludu zamieszkującego Toskanie i Umbrię. Następnie zwiedzanie centrum historycznego: katedra i babtysterium, słynne Piazza dei Priori z ratuszem miejskim. Obiad w tradycyjnej włoskiej trattorii połączony z degostacją wina (obiad i degustacja płatne dodatkowo). Po południu przejazd do San Giminiano zwanego "średniowiecznym Manhattanem" ze względu na wieże, które pełniły funkcję obronną, ale były również symbolem zamożności i znaczenia właściciela. Miejscowość ta słynie również z produkcji doskonałego białego wina o orzechowym posmaku Vernaccia. Następnie przejazd do Montecatini zakwaterowanie i nocleg. (Trasa ok. 190 km) UWAGA - w tym dniu nie ma obiadokolacji!
Dzień 6
Po śniadaniu przejazd do słynnego regionu winnic Chianti z malowniczymi pejzażami, miasteczkami: Rada in Chianti, Casteliina in Chianti skąd pochodzi najsłynniejsze wino włoskie Chianti Classico. Po południu przejazd do Sieny, średniowiecznego miasta znanego ze słynnego na całym świecie wyścigu konnego - palio. Zwiedzanie głównego placu Il Campo, który do dziś zachował swój charakterystyczny kształt muszli oraz gotyckiej katedry z przepięknymi marmurowymi posadzkami. Następnie przejazd do Chianciano Terme zakwaterowanie i nocleg. (Trasa ok. 200 km)
Dzień 7
Po śniadaniu przejazd do Orvieto kolejnego fascynującego miasta Etrusków. Zwiedzanie rozpoczniemy od wspaniałej katedry z zachwycającymi freskami Luca Signorelli i Beato Angelico. Następnie niezapomniana wizyta w Orvieto Undergraund - podziemnym mieście, będącego atrakcją dla najbardziej wymagającego turysty. Po południu przejazd do Wodospadu Marmurowego, który jest coroczną metą setek tysięcy turystów. Najwyższy i najstarszy wodospad w Włoszech. Następnie przejazd do hotelu na nocleg. (Trasa ok. 200 km)
Dzień 8
Po śniadaniu przejazd do Asyżu miasta Św. Franciszka i Św. Klary. Zwiedzanie Bazyliki Św. Franciszka: gdzie znajduje się krypta z grobowcem świętego oraz górnej z arcydziełami Giotta. Spacer po średniowiecznych, pełnych uroku uliczkach naznaczonych przez życie Św. Franciszka. Następnie wizyta oraz degustacja w fabryce najsłynniejszej włoskiej czekolady Perugina. Po południu zwiedzanie stolicy Umbrii Perugii. (Trasa ok. 80 km)
Dzień 9
Po śniadaniu przejazd do Gubbio miasta położonego na górze Ingino, na około 500 m.n.p.m. Zwiedzanie centrum historycznego: katedra, dzielnica św. Marcina, gdzie znajduje się Fontanna Szaleńców, u stop której można uzyskać tytuł honorowego szaleńca Gubbia. Na zakończenie degustacja produktów umbryjskich. Po południu wyjazd do Polski. Po drodze planowane są krótkie postoje. (Trasa ok. 1400 km)
Dzień 10
Przyjazd do Polski w godzinach przedpołudniowych ( Katowice ok.13.00).
UWAGA! Kolejność zwiedzania może ulec zmianie. Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych. Podczas zwiedzania może być konieczne korzystanie ze środków komunikacji miejskiej.
Świadczenia:
Cena obejmuje: przejazd komfortowym autokarem (WC, klimatyzacja, bar, video), zakwaterowanie w hotelach (8 rozpoczętych dób hotelowych), 8 śniadań kontynentalnych, za dopłatą kolacje (6), program turystyczny jak wyżej, opiekę pilota, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, CP, Assistance i bagaż).
Cena nie obejmuje: kosztów biletów wstępu, lokalnych przewodników, degustacji. Orientacyjny koszt uczestnictwa w programie (bilety wstępu, przewodnicy, degustacje) ok. 180 EUR (nie obejmuje podatków turystycznych - łącznie dodatkowo ok. 5 EUR), a także fakultatywnego obiadu w restauracji toskańskiej ok. 30 EUR.
Zniżki obowiązują dla:
- uczniów, studentów - bilety ulgowe za okazaniem legitymacji uczniowskiej/studenckiej
- seniorów od 65 roku - bilety ulgowe za okazaniem legitymacji seniora
- nauczycieli z kartą nauczycielską
- inwalidów, za okazaniem legitymacji inwalidzkiem ze stopniem upośledzenia.
Obsługa grupy w systemie TOUR GUIDE.
Jest to bezprzewodowy system oprowadzania grup, umożliwiający Klientowi wygodny sposób zwiedzania. PATRZ: OPIS PRZECZYTAJ KONIECZNIE!