Bordeaux • Saint-Émilion • Sauternes • Graves • Médoc
Program:
1. DZIEŃ.
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot do Bordeaux. Transfer do hotelu w Bordeaux na nocleg.2. DZIEŃ. Śniadanie. Zwiedzanie BORDEAUX – światowej stolicy wina, miasta wpisanego na listę UNESCO, położonego przy malowniczym ujściu rzeki Garonny, w którym powstają słynne wina Bordeaux. Same winnice w rejonie Bordeaux zajmują powierzchnię ponad 280 000 ha i produkuje się w nich aż 57 gatunków wina rozlewanych do 850 mln butelek rocznie. Można tu znaleźć cały przekrój win, od stołowych, aż do najdroższych na świecie. Przejazd przez Bordeaux autokarem z panoramicznym dachem. Obiad w restauracji położonej na nabrzeżu z pięknym widokiem na bazylikę Św. Michała. Czas wolny w centrum Bor-deaux. Powrót do hotelu i nocleg.
3. DZIEŃ.
Śniadanie. Wyjazd do SAINT- -ÉMILION. Zwiedzanie słynnej winnicy oraz przepięknego średniowieczna miasta wpisanego na listę UNESCO. Uprawa winorośli oraz produkcja wina zostały tu zapoczątkowane przez Rzymian, którzy docenili wyjątkowe walory i żyzność tutejszej gleby, dzięki czemu wina z regionu Sain-Émilion należą do najstarszych we Francji. Saint-Émilion położony jest na szlaku pielgrzymek do Santiago de Compostella, dzięki czemu można tu znaleźć wiele zabytkowych budowli, pierwsze z nich powstały już w XII wieku. Przejazd do „château de vin”, posiadłości położone w pobliżu Saint Émilion. Zwiedzanie winnicy połączone z degustacją lokalnego wina. Przejazd na obiad do „oranger” XIII-wiecznego zamku, z którego tarasu rozciąga się przepiękny widok na winnice oraz dolinę rzeki Dordogne. Czas wolny w Saint-Émilion. Powrót do hotelu i nocleg.
4. DZIEŃ.
Śniadanie. Wizyta na farmie kaczek połączona z degustacją słynnego foie gras. Foie gras z kaczki jest tradycyjną potrawą świąteczną we Francji, zwłaszcza w jej południowo-zachodniej części. Należy do najdroższych przysmaków kuchni francuskiej. Przejazd do SAUTERNES. Otaczające je winnice, położone na południu regionu Graves, słyną z rozpoznawalnych na całym świecie win. Te wyjątkowe wina o lekkim cytrusowym aromacie są produkowane z bardzo dojrzałych winogron, co pozwala na uzyskanie naturalnej słodyczy. Są tu uprawiane tylko trzy odmiany winogron: sauvignon, muscadelle i sémillon, których krzewy rosną wzdłuż rzeki Ciron, na zboczach dolin. Obiad w Sauternes. Przejazd do GRAVES, najstarszych w regionie Bordeaux winnic położnych na zboczach, wzdłuż doliny rzeki Garonny. Powstają tu takie wspaniałe czerwone lub białe wytrawne wina, jak: Château Haut-Brion, Château Pape Clément, Domaine de Chevalier. Powrót do hotelu i nocleg.
5. DZIEŃ.
Śniadanie. Wyjazd do MÉDOC, malowniczego regionu Bordeaux, w którym wytwarza się wino z wielu odmian winogron. Dojrzewające w dębowych beczkach wino jest doceniane na całym świecie za swój wyjątkowy smak. Najsłynniejsze wina pochodzące z Médoc to: Châteaux Margaux, Latour, Mouton Rothschild i Lafite Rothschild. Należą one do ekskluzywnej "Union des Grands Crus de Bordeaux ". Zwiedzanie najpiękniejszych lokalnych zabytków, takich jak: średniowiecznego Château d’Agassac oraz renesansowcyh Château de Lamarque, Château Clement Pichon oraz niepowtarzalnego Château Margaux – jednej z najsłynniejszych winnic regionu Bordeaux. O klasie pochodzącego stąd wina świadczy fakt, że Château Margaux było pierwszą butelką wina Bordeaux sprzedaną w angielskim domu aukcyjnym Christies w 1771 roku. Wizyta połączona z degustacją „Grand Cru Classé”. Obiad w restauracji położonej na terenie winnicy. Powrót do Bordeaux, czas wolny. Powrót do hotelu i nocleg.
6. DZIEŃ.
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Transfer na lotnisko w Bordeaux i wylot do Polski.
Lista miejscowości odwiedzanych podczas wycieczki kojarzy się z kartą win w najbardziej wytwornej restauracji. Francja temu winna! Ojczyzna win, które goszczą na królewskich stołach. Bordeaux, najsłynniejszy i największy region winiarski świata, od lat jak magnes przyciąga turystów nie tylko jakością win, ale także urodą krajobrazu i wspaniałymi zabytkami. Bordeaux to romantyczny urok winnic, malownicze średniowieczne i renesansowe miasteczka, z których wiele figuruje na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Wykwintne wino, przysmaki lokalnej kuchni, słynne winnice i przepiękne zamki – odkryj z nami smak i urok Bordeaux. Trasa we Francji: ok. 200 km.
ŚWIADCZENIA: 5 noclegów w hotelu** w Bordeaux; 2-os. pokoje (możliwość 1 dostawki) z łazienkami • wyżywienie: 5 śniadań, 4 obiady • przelot: Warszwa-Bordeaux-Warszawa • transfer: lotnisko-hotel-lotnisko • przejazd autokarem • opieka pilota • ubezpieczenie KL i NW
- Bilety wstępu, degustacje, przejazd autokarem z panoramicznym dachem i lokalni przewodnicy: ok. 140 EUR.